Àrees d’acció

Fauna urbana

Les ciutats són indrets que dificultosament hom associaria a la natura. No obstant, les sorpreses que ens deparen, en aquest sentit, són constants. A les ciutats, podem gaudir d’una notable diversitat d’espècies que en general contribueixen a incrementar el benestar humà. Galanthus ofereix la seva experiència en la gestió de la biodiversitat urbana, tant en la conservació de les espècies que utilitzen els edificis o en la solució de problemes que puguin ocasionar, com en l’increment de la biodiversitat als espais verds.

fauna-urbana-aus-xoriguer-comu
fauna-urbana-nius-artificials-falco-pelegri
fauna-urbana-nius-artificials-orenta-vulgar

Ecobassa

Ecobassa és una iniciativa de Galanthus que ofereix i desenvolupa tècniques de gestió biològica de basses, estanys i fonts ornamentals. Aquestes tècniques potencien els elements de fauna i flora que contribueixen al manteniment de les instal·lacions en bon estat, tant des d’un punt de vista ambiental com estètic.

ecobassa-amfibis-rescat-totil
ecobassa-bassa-1
ecobassa-fauna-granota-verda
ecobassa-fauna-molluscs

Flora

En un context fortament humanitzat com el mediterrani la vegetació es veu constantment sotmesa a canvis i alteracions. Els espais que cauen en desús són colonitzats de nou, però sovint per flora exòtica que posa en perill els hàbitats autòctons. Galanthus porta una llarga trajectòria en la catalogació d’espècies i hàbitats d’interès, així com en l’eliminació d’espècies exòtiques invasores i en la restauració d’hàbitats.

flora-especies-i-habitats-dinteres-boscos-madurs-2
flora-recuperacio-habitats-bassa
flora-especies-i-habitats-dinteres-flora-amenac%cc%a7ada-isoets

El Projecte Ailant i el Projecte Plomall de la Pampa són dues iniciatives promogudes per Galanthus que aborden el repte d’establir una estratègia eficient per a la eradicació d’aquestes espècies vegetals, considerades les més perjudicials per als ambients naturals de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa de participació ciutadana, a la qual pots unir-te des del web Flora Exòtica Invasora

Ratpenats

L’impacte dels ratpenats sobre les nostres vides és molt major del que sospitem: en la seva voraç activitat consumidora d’insectes contribueixen notablement a controlar les poblacions de molts insectes, alguns d’ells perjudicials per als interessos humans. Galanthus té una llarga trajectòria estudiant les poblacions d’aquests animals, realitzant catàlegs, estudiant l’ecologia de les espècies menys comunes, i més darrerament avaluant i fomentant l’impacte que tenen sobre les plagues agrícoles.

Malgrat l’imaginari popular és poc benigne amb els ratpenats, són cada cop més les persones que s’interessen per aquest animals i que volen conèixer-los de més a prop.

ratpenats-refugis-8
ratpenats-estudi-ecologia-captures-credit-pepo-navarro
ratpenats-vol-4-credit-pepo-navarro

Amb l’objectiu de fer-los més propers, Galanthus promou i participa de les següents inciatives:

QuiroRius: projecte participació ciutadana per al seguiment dels ratpenats aquàtics.
Descobreix els ratpenats: web divulgativa sobre els ratpenats de Catalunya, amb descripcions de les diverses espècies, material interactiu sobre el biosonar i tallers pedagògics.
Humans & Bats Documentary: un projecte documental global per donar a conèixer les relacions entre humans i els ratpenats al món.

Eriçons

Galanthus estudia i fa seguiment de les dues espècies d’eriçons presents a la península Ibèrica des de 2005, any en què vam iniciar un projecte de radioseguiment a Badalona. Aquest interès pels eriçons té una doble vessant: la de l’estudi d’unes espècies conegudes popularment però desconegudes des d’un punt de vista biològic, d’una banda, i des de l’altra, com a elements que poden donar un servei ecosistèmic en els conreus ecològics, donada la seva condició de mamífers insectívors.

eric%cc%a7ons-eric%cc%a7o-clar
erico02
erico01

Apostem per la ciència ciutadana per a conèixer millor la nostra fauna, per això vam crear el Projecte Eriçons, on trobaràs informació actualitzada sobre la distribució, biologia i identificació dels nostres eriçons, i si vols podràs aportar-hi el teu gra de sorra.